Jeśli już myślę o jagodach, to moje ślinianki przypominają sobie smak pierogów z jagodami. Co za oldschool... Uwielbiam je, zjadałem się nimi w dzieciństwie bez opamiętania. Dziś razem z tatą postanowiliśmy przypomnieć sobie smak tych cudnych pierogów.
Składniki na ciasto
- szklanka ciepłej wody (250 ml)
- 300 g mąki
- odrobina soli
Siła, siła, siła!
Ciasto do pierogów jest chyba najprostszym ciastem do zrobienia. Wystarczy woda, mąka, sól i SIŁA w rękach - do wyrabiania ciasta. Wsypcie mąkę, dodajcie sól i powoli zalewajcie ciepłą wodą, mieszając wszystko łyżką. Kiedy składniki połączą się - można przejść do wyrabiania ciasta.Gotowe ciasto rozwałkujemy, odciskamy koła i wypełniamy - w tym wypadku jagodami. We dwójkę praca szła zdecydowanie sprawniej.W pierogach najbardziej nie lubię tego, że jest to niezwykle żmudna praca. Na szczęście jest ona wynagrodzona smakiem.
I niech mi ktoś powie, że nie lubi pierogów z jagodami...
Student też potrafi gotować