Dzisiaj połączyłem dwie kuchnie świata. Moją najukochańszą włoską i tradycyjną polską. Co zatem powiecie na pierogi i pizzę? Brzmi dziwnie - i dobrze! W efekcie końcowym danie wyszyło coś na wzór mini pizzy calzone.
Składniki
Ciasto:
- mąka (pszenna i chlebowa)
- drożdże
- olej
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie i czosnek
- papryka wędzona słodka
Farsz:
Sos:
- koncentrat
- ketchup
- suszona bazylia i zioła prowansalskie
Mój sposób na ciasto
Jestem leniuszkiem i pozwolę sobie zacytować siebie i swój sposób na ciasto, o którym mówiłem Wam jakiś czas temu:
(...) zawsze robię dwie duże pizze. Potrzebne Wam będzie 4 szklanki mąki pszennej, oprócz tego ja dodaje trochę chlebowej. Wówczas ciasto nabiera fajnej objętości i nie jest twarde. Należy dodać 2/3 drożdży, szklankę letniej wody oraz dwie łyżki oleju. Ja osobiście jeszcze do masy dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz czosnek. Wyrabiam ciasto, formuję dwie duże pizze (...) Według mnie ciasto z odrobiną ilości mąki chlebowej i przyprawami jest obłędne. Praktykuję to już od dłuższego czasu i nie zamierzam z tego patentu zrezygnować.
Włoskie pierogi
Po przygotowaniu ciasta czas na zrobienie sosu i farszu. Sos nie jest skomplikowany, bo musicie wymieszać koncentrat, ketchup i bazylię. Później pokrójcie pomidory i zetrzyjcie mozzarellę.
Gotowe ciasto musicie rozwałkować i odcisnąć kółka, które później wypełnicie sosem, pomidorem i mozzarellą.
Odciśnięte i wypełnione koła składacie na pół i sklejacie, jak tradycyjnego pieroga. Wszystkie ulepione pierogi możecie obsypać też słodką papryką wędzoną. (Uwielbiam smak papryki wędzonej - OBŁĘD).
Pierogi pieczcie około 20 minut w 180 stopniach.
Do pierogów zróbcie koniecznie ulubiony dip i podawajcie ze świeżymi liśćmi bazylii.
Student też potrafi gotować.