Zainspirowany jedzeniem w knajpie, musiałem ulepszyć smak zamówionego burgera, którego tam jadłem. Był dla mnie za suchy i zbyt mdły w smaku. Zobaczcie, jak przygotować idealnego burgera z buraka.
- 4 małe buraczki
- cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej
- spora garść słonecznika uprażonego
- czerwona cebula
- 2 albo 3 ząbki czosnku
- pół szklanki mąki
- rukola
- pomidor koktajlowy
- papryka
- musztarda
- oliwa
- sok z cytryny
- świeża bazylia
Weźcie dużą miskę, bo w niej będziecie umieszczać wszystkie składniki. Obierzcie buraki i zetrzyjcie je na tarce, następnie drobno pokrójcie cebulę i wrzućcie do miski. W międzyczasie możecie ugotować kaszę jaglaną, która też należy do składników burgera. Dodajcie również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Oprócz tego dorzućcie sól, pieprz, oregano i uprażony wcześniej słonecznik. Jeżeli kotlety będą się rozpadać, dodajcie mąkę, bądź też jajko.
Uformowane kotlety powinny piec się 40 minut w 200 stopniach. Pozostaje do zrobienia również sos. Sytuacja jest prosta. Do małej miseczki dodajcie łyżkę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprz i łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszajcie i sos gotowy.
Spód bułki posmarujcie sosem, następnie połóżcie burgera, dodajcie sporą ilość rukoli, pokrojoną papryką i cebulę czerwoną, a także kilka listków świeżej bazylii. Na samej górze również polejcie sosem. Połóżcie górną część bułki i przebijcie długim kijkiem razem z koktajlowym pomidorem.
Od dzisiaj to mój ulubiony burger.
Polecam!
Student też potrafi gotować