Można zjeść i dietetycznie i na słodko :-) Polecam dzisiaj jabłka pieczone w cieście naleśnikowym na mące gryczanej :-)
Składniki:
1 duże jabłko ***olej rzepakowy ****
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki gryczanej (można zmielić białą kaszę gryczaną) *****1 szklanka mleka sojowego naturalnego ***opcjonalnie ksylitol lub stevia dodatki: sezam, słonecznik, dynia itp. *****
Jak wykonać?
Wydrążyć nasionka z jabłka. Można to zrobić za pomocą takiego oto narzędzia:
Następnie wydrążone jabłko obieramy ze skórki i kroimy na 0,5 cm plastry
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i maczamy w nim plastry jabłka
Smażymy je na teflonie, lub zwykłej patelni lekko pokropionej olejem rzepakowym
Smacznego :-)
Takie placuszki smakują i na ciepło i na zimno. Chętnie je robię na śniadanie do pracy :-)