Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną i razową wymieszać razem. dodać olej, sól i letnią wodę. Dokładnie wyrobić ...
Początkujący domowi piekarze oraz osoby rozważające dopiero rozpoczęcie przygody z przygotowaniem własnego chleba znajdą obecnie w księgarniach liczne tytuły podejmujące temat domowego wypieku. Niestety wiele z tych książek to kiepsko przetłumaczone za...
Kto z nas nie lubi pizzy? To wywodzące się z Włoch danie lubiane jest chyba na całym świecie i również w Polsce ma wielu wielbicieli. Gdy także przepadasz za pizzą, sprawdź naszą porcję ciekawostek na temat tego wyśmienitego dnia! 1. Czy pizza pochodzi...
Połowa miesiąca za nami, a ja jak na razie trwam dzielnie w moim postanowieniu, aby do wypieków nie dodawać mąki pszennej jasnej. Od czasu do czasu lubię w weekend upiec chlebki pita, które można przeciąć i wypełnić kieszonkę ulubionymi s...
Słyszał ktoś kiedyś o trzyskładnikowych przekąskach ? Nie? W takim razie z chęcią podzielę się z wami moim nowym odkryciem: dynia, len i słonecznik. Trzy zdrowe ziarna zmieszane razem tworzą niebanalną całość- chrupiące chlebki, które dostarczają organ...
Znakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jestJim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleże...
Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Pity możemy zakupić w marketach jednak są one dość drogie i co najważ...