Dawno nie było na blogu żadnych placuszków a wiadomo, że są idealne na każdą porę dnia.
Na śniadanie, obiad, kolację albo przekąskę.
Dzisiejsze placuszki powstały bez mąki- na bazie kaszy kukurydzianej. Wyszły pięknie rumiane i puszyste a jednocześnie dość chrupkie :)
Do placuszków pasują różnego rodzaju musy, dżemy albo cukier puder.
Ja wykorzystałam do tego znalezioną w zamrażarce dynie i przerobiłam ją na mus z dodatkiem pomarańczy, odrobiny dżemu brzoskwiniowego i cynamonu
Placuszki kukurydziane z musem dyniowo pomarańczowym
- 1, 5 szklanki kaszy kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z pomarańczy
- szczypta soli
Do miski wsypać kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia i zamieszać następnie dodać miód,mleko, sok i jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut aby ciasto trochę zgęstniało. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Mus
- 300g dyni
- sok i miąższ z pomarańczy
- łyżeczka dżemu brzoskwiniowego
- łyżeczka miodu
- cynamon
Dynię pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z pomarańczy i razem z miąższem dodać do dyni.
Gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie. Dodać miód i dżem a następnie całość zblendować na gładką masę. Doprawić cynamonem.