Ciasteczka te zawsze pojawiały się u mnie na Boże Narodzenie ale w tym roku z różnych przyczyn amoniaczków zabrakło :/ No ale nadrobiłam świąteczne braki i na sylwestra ciasteczka muszą być :)
Kolejny tradycyjny przepis mojej babci- czyli to co u mnie zdecydowanie króluje
Amoniaczki
- 1kg mąki
- 200 g masła
- 50 g smalcu (jeśli nie mamy dodać więcej masła)
- szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżeczki amoniaku
- 3 jajka
Mąkę przesiać na sito przez stolnicę i posiekać z tłuszczem (masłem i smalcem).
Amoniak rozpuścić w śmietanie i wymieszać z mąką.
Jaja roztrzepać z cukrem i dodać do pozostałych składników.
Zagnieść ciasto, wyrabiając kilka minut.
Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki z ciasta uformować rulon i podzielić go na kilka części.
Każdą część wałkować dość cienko i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka.
Przed ułożeniem na blachę każde ciastko umoczyć w białku i cukrze.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.