Lubię wyciągać ciasteczka z czeluści kredensu. Lubię, gdy tam są i czekają. Na kawę z przyjaciółką albo na czarną godzinę ;)
Przepis na amoniaczki mama dostała od swojej siostry - przepis niezawodny :)
Składniki:- 1 czubata łyżeczka amoniaku
- 0,5 kg mąki
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej, dodaj do niego amoniak. Dodaj do mąki, cukru, soli, jajek i miękkiego masła. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wałkuj je na grubość 5 mm i kieliszkiem wycinaj ciasteczka. Układaj na papierze do pieczenia i piecz w 200 st. przez 15 minut.