Tosty francuskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kanapki, bardzo polecam tosty francuskie. Idealne na pierwsze śniadanie, a także na podwieczorek. Najbardziej popularne ze słodkimi dodatkami, ale będą również dobrze smakować w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię tosty francuskie z konfiturą z czerwonych owoców i cukrem pudrem.
Tosty francuskie smażymy na maśle. Możecie oczywiście spróbować zastąpić masło innym tłuszczem lub w ogóle je pominąć, ale nie oszukujmy się – tosty francuskie nie mają być dietetyczne, tylko pyszne! Smażenie na maśle sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku.
Składniki (na 2 tosty):
- 2 kromki chleba tostowego lub innego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- masło do smażenia
- dowolne dodatki: u mnie konfitura z czerwonych owoców i cukier puder
Przygotowanie:
Jajko dokładnie rozbełtać z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać masło. Chleb dokładnie obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie smażyć z obu stron tak długo, aż kromki się przyrumienią. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Jeśli przygotowaliście tosty francuskie według mojego przepisu, podzielcie się zdjęciami na moim profilu na facebooku.
Podziel się
Artykuł Tosty francuskie pochodzi z serwisu Smakowite.