Wytrawne tarty to poezja smaku. Dla mnie tarta musi być bardzo cienka i krucha – wtedy jest perfekcyjna. Oto pomysł na syte,pyszne danie, które na pewno zachwyci Was smakiem.
składniki na tartę: pół kostki masła szklanka mąki 3 łyżki zimnej wody szczypta soli masło do wysmarowania formy łyżka bułki tartej lub kaszy manny | składniki na farsz: 20 dkg. boczku 2 cebule 200 ml. śmietanki 30 % łyżka mąki łyżka tartego parmezanu sól,pieprz tymianek świeży lub suszony łyżka masła |
Wykonanie tarta:
Miękkie masło kroimy w kostkę i ugniatamy z mąką ,wodą i szczyptą soli na jednolitą masę ( ja robię w mikserze), ugniatamy ciasto jak najkrócej. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy posypanej mąką , zawijamy na wałek i przekładamy do formy na tartę, delikatnie palcami dogniatamy tartę do formy. Widelcem nakłuwamy spód tary w kilku miejscach i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.
Wykonanie farsz:
Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w kosteczkę, cebulę kroimy w pióra. Cebule z boczkiem dusimy na patelni z odrobiną masła odlewając wodą ( cebulka musi się dobrze zeszklić). Do miski lub rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy ( tak,żeby nie było grudek), zalewamy boczek z cebulą, dodajemy pieprz,sól i starty parmezan i tymianek. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Przekładamy masę na upieczona tartę – podajemy gorące.