Dzisiaj mam dla Was propozycję zrobienia piersi z kurczaka w prosty, ale jak szybki sposób :) Wychodzi aromatyczna i soczysta, lekko słodka, taka jak lubię! Można podawać jako element obiadu lub pokroić na kanapki.
Czego potrzebujemy?
- pierś z kurczaka (ok. 500 g )
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 2 cm), jeśli nie macie można zastąpić mielonym
- 4 łyżki miodu
- ziele angielskie (ok. 1 łyżeczka )
- cynamon mielony
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Robimy!
Piersi smarujemy niewielką ilością oleju, posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni z obu stron przez około 10 minut. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze piersi. Kroimy imbir na małe kawałki lub rwiemy go palcami na wiórki. Piersi smarujemy miodem, na to układamy kawałki imbiru, następnie posypujemy cynamonem oraz zielem angielskim.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Pieczemy naszego kurczaka ok. 20 minut. Smacznego!