Śledzie- dobre na każdą okazję. Ja lubię bardzo! A Wy? :)
Przepis, który dla Was mam jest bardzo prosty, ale efektowny. Można powiedzieć, że w tej sałatce właśnie ta klasyka i prostota jest najlepszym smakiem :)
Pasuje na przekąskę, na imprezę, na kolację, do wódeczki, zawsze pasuje :)
No to co? robimy!
Czego potrzebujemy?- 4 filety śledziowe solone
- 2 jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietany 18% (kwaśnej)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
Do dzieła!
Filety płuczemy najpierw kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. A potem wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 h. Jeśli będą jeszcze bardzo słone, to wymieniamy wodę i jeszcze chwilę moczymy.
Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę, a natkę drobno siekamy.
Śledzie po namoczeniu kroimy w kostkę, dodajemy ogórki, cebulę i natkę. Następnie dodajemy cukier, pieprz oraz śmietanę i musztardę i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepsza jest jak chwilę po przygotowaniu postoi w lodówce :)