Naleśniki, chyba każdy lubi, ja proponuję ze szpinakiem i twarogiem.
Usmażyć naleśniki
* 3 jajka
* 1 i 1/2 szkl.mleka
* 1 i 1/2 szkl. wody
* ok. 3 szkl. mąki (do uzyskania wymaganej konsystencji)
* szczypta soli.
Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać mleko, wodę ubić razem, dodać mąkę tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencją. Usmażyć naleśniki.
Farsz:
* szpinak świeży lub mrożony ok.pół kilo
* kostka twarogu
* 2 ząbki czosnku
* sól
* pieprz
* masło klarowane
Szpinak podsmażyć na maśle klarowanym, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę podusić. Dodać rozdrobniony twaróg wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Naleśniki posmarować farszem i złożyć w kopertę lub w rulon. Można jeszcze podsmażyć, wg. uznania.
Pasuje do tego sos czosnkowy lub inny na bazie śmietany.
SMACZNEGO