Dzięki temu, że sam zamysł pasty jest dosyć uniwersalny, można ją przygotować praktycznie ze wszystkiego. Tutaj sprawdzi się nasza pomysłowość, bo pasty mogą być warzywne, rybne, mięsne, pasty na słono, na słodko itd. Dzisiaj zdecydowałam się na tą pierwszą, czyli pastę warzywną przygotowaną z gotowanej marchewki.
Jednocześnie jest ona całkiem słodka - warto wziąć to pod uwagę. Sama marchewka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Wśród nich najbardziej wyróżnia się
beta-karoten, należący do grupy karotenoidów. Pamiętajmy o tym, aby marchewka stała się nieodłącznym elementem naszej diety, dzięki czemu zadbamy o wygląd naszej skóry i cery ( w tym jej koloryt ). Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie, poprawiają funkcje wzroku oraz pracę układu odpornościowego.
Zapraszam do przepisu.
Składniki:- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 listki szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
Przygotowanie:
Warzywa opłukujemy pod zimną wodą i wrzucamy (nieobrane) do gotującej się wody - jeśli ich nie obierzemy, zachowają więcej składników mineralnych. Po ponownym zagotowaniu wody, gotujemy je ok. 25 min. Po tym czasie wodę zlewamy lub wykorzystujemy do przygotowania innej potrawy. Po wystygnięciu warzyw, obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz pół łyżeczki ostrej papryki. Na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z marchewkową masą. Proponuję podawać pastę na kanapki razem ze szczypiorkiem.
Smacznego!