Okres upałów skłania nas do sięgania po orzeźwiające napoje, dlatego dzisiaj proponuję koktajl bananowy z dodatkiem otrębów owsianych. Będzie on doskonałym źródłem
węglowodanów (banan),
błonnika pokarmowego (otręby owsiane) oraz
białka (mleko + otręby). Mleko dostarczy nam również niezbędnego w naszej diecie
wapnia (ok. 500 mg - jest to niemal połowa zapotrzebowania).
Ważną kwestią jest również spożywanie otrębów - pomimo swoich korzystnych właściwości, do których zaliczymy między innymi pozytywny wpływ na pracę jelit, warto pamiętać o tym, że zawierają również
kwas fitynowy. Jego negatywne działanie polega na ograniczaniu wchłaniania m.in. żelaza czy też wapnia. Dodatkowo zaleca się spożywanie ich w ilości do
2-3 łyżek w ciągu całego dnia - większe ilości mogą powodować problemy układu pokarmowego.
*Porcja dla 2 osób
WARTOŚCI ODŻYWCZE
dla 2 osób ENERGIA 538 kcal
BIAŁKO 21 g
TŁUSZCZE 10 g
WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE 87 g
BŁONNIK 8 g
dla 1 osoby ENERGIA 269 kcal
BIAŁKO 10,5 g
TŁUSZCZE 5 g
WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE 44 g
BŁONNIK 4 g
Składniki:
- 2 duże banany
- 400 ml mleka
- 2 łyżki otrębów owsianych
Przygotowanie:
- Banana kroimy w kawałeczki i miksujemy przy użyciu blendera.
- Gdy wymieszamy owoc na gładką masę, dodajemy mleko - nadal mieszamy.
- Na koniec dorzucamy otręby owsiane i lekko mieszamy.
Gotowe, smacznego!