Składniki na spód : - 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 12% albo 18 %
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- Około 400-500 g świeżych moreli, bez pestek
- 3 łyżki dżemu morelowego
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, śmietanę , sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Wszystko zagniatamy,aby ciasto było w miarę elastyczne. Całość rozwałkowujemy , na ok. 1 cm grubości. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek smarujemy dżemem, i wykładamy na nim przekrojone na pół, morele. Zostawiamy ok. 10 cm wolnego miejsca, aby móc zamknąć rogi.
Całość pieczemy przez ok. 30 minut w 175 stopniach. przed podaniem można posypać cukrem pudrem i gotowe. Najlepiej smakuje lekko ciepłe :)
Inspiracja ze strony "waniliowa chmurka"