Przepis na tę niezwykłą słono-słodką tartę znalazłam na blogu
Wino i kuchnia.
Nie ukrywam, jest pracochłonna ale jak najbardziej watra włożonego weń wysiłku.
Ja spód do tarty zrobiłam półkruchy, bo taki moim zdaniem jest smaczniejszy.
Składniki:
Spód (forma do tart o średnicy 27 cm)
- 250 g mąki,
- 2/3 kostki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło i kasza manna do wysypania formy
Nadzienie
- 1 spory bakłażan,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 100 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie sera feta,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego do smażenia (w oryginale 2 łyżki, jak dla mnie za dużo),
- oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana,
- suszony tymianek,
- ewentualnie 1/5 szkl wody
Wykonanie:
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła, szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
Wszystko siekamy nożem, aż do uzyskania "kaszki". Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Formę do tart smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
Na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 1/2 cm, o wielkości większej niż średnica foremki.
Na wałku przenosimy ciasto do foremki, wykładamy je dokładnie wylepiając formę (ewentualny nadmiar ciasta obcinamy nożem).
Spód nakłuwamy gęsto widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi my przygotowujemy dalsze składniki.
Bakłażana obieramy, kroimy w 1/2 cm plastry. Każdy plater smarujemy oliwą z oliwek za pomocą pędzelka i obsmażamy, aby zmiękł na gorącej teflonowej patelni (w oryginalnym przepisie na patelni grillowej).
Obsmażonego bakłażana odkładamy na bok.
W kubku mieszamy śmietanę i 2 jajka na jednolitą masę, doprawiając wszystko szczyptą soli i dość sporą ilością pieprzu.
Cebulę kroimy na pół, a następnie w piórka.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy (mieszając, aby się nie przypaliła) póki nie zmięknie.
Następnie na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy oba rodzaje octu i całość dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut, często mieszając (w razie potrzeby podlewamy wodą).
W czasie kiedy cebula się dusi, wyciągamy schłodzony spód z lodówki i podpiekamy go w 180 C przez 20 minut.
Na podpieczony spód wykładamy plastry obsmażonego bakłażana, na bakłażana kładziemy karmelizowaną cebulę oraz pokruszony ser feta. Oprószamy wszystko tymiankiem.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Naczynie z tartą wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 30 minut.