Kiedy nie wiecie jak wykorzystać gotowaną wołowinę z rosołu, proponuję podać ją w sosie jako dodatek do ziemniaków i surówki.
W moim rodzinnym domu wołowinę w sosie serwowało się na dwa sposoby: z sosem koperkowym lub chrzanowym.
Dziś proponuję sos koperkowy.
Składniki (dla 2 osób):
- 1/2 kg gotowanej wołowiny z rosołu,
- 1 i 1/4 szkl zimnego rosołu,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę tj. w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek, chwilkę pogotować cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła.
Następnie do garnka stopniowo dolewać zimny rosół, rozprowadzając nim zasmażkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na bardzo małym ogniu gotować sos, cały czas mieszając, póki nie zgęstnieje do konsystencji śmietany.
Na koniec dosypać posiekany koperek i gotowe.
Sos podawać z gotowaną wołowiną z rosołu.
W każdej z wersji smakuje doskonale.