Nieco inna wersja placków ziemniaczanych, wywodząca się z Kresów.
Dzięki dodatkowi marchewki mają przepiękny, kuszący oczy i kubki smakowe kolor i są łagodniejsze w smaku od tych tradycyjnych.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie - ja nie dodałam),
- 3-4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Wykonanie:Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odlać nadmiar soku.
Do startych warzyw wbić jajko, dodać mąkę oraz śmietanę, doprawić całość do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką stołową porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron.
Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać gorące np. z gulaszem.
Źródło: Małgorzata Caprari "Kuchnia kresowa"