Draniki, to białoruskie placki ziemniaczane, jednakże przyrządzane inaczej niż polskie.
Ciasto na nie składa się tylko i wyłącznie ze startych ziemniaków z cebulą - nie znajdziecie w nim ani jajka, ani mąki, dzięki czemu po usmażeniu są bardzo cienkie i chrupiące.
Jeśli ciasto na draniki jest zbyt rzadkie, odlewa się sok z ziemniaków, odstawia go, aby wytrącił się krochmal i nim (krochmalem) zagęszcza się masę ziemniaczaną.
Można też pójść na skróty i dodać do ciasta nieco mąki ziemniaczanej.
Na Białorusi placki te zdobyły ogromną popularność w XIX wieku, kiedy to jadano je często na śniadanie, co nam może wydawać się nieco dziwne.
Draniki najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną. Popularnymi dodatkami są również: sos grzybowy oraz
"maczanka", czyli potrawka z wieprzowiny.
W przeciwieństwie do polskich placków ziemniaczanych, draniki nie stanowią oddzielnego dania.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków "mączystych" o dużej zawartości skrobi,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Wykonanie:Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać dokładnie całość.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką stołową niewielkie porcje ciasta, formować z niego cienkie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Żródło:
http://www.belarus.by/en/about-belarus/cuisine/draniki