Bardzo mi smakował dzisiejszy obiad i z pewnością niejednokrotnie jeszcze wrócę do takiego sposobu wykorzystania tortilli. Zwłaszcza że to farsz decyduje o smaku dania, więc jest naprawdę wiele możliwości :)
A dziś przyprawiłam farsz w lekko orientalny sposób, bo jest w nim nuta cynamonu i curry. Przepyszne danie, moi Kochani. Można zamiast tortilli usmażyć duże naleśniki, także się doskonale sprawdzą:)
Składniki na 4 porcje:4 duże tortille400 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej1 średni bakłażan3 ząbki czosnkuduża szczypta cynamonuduża szczypta curryduża szczypta cukru (najlepiej ciemnego)0,5 łyżeczki majeranku1 płaska łyżeczka słodkiej, mielonej paprykido 0,5 szklanki pulpy pomidorowejolejPrzygotowanie: Bakłażana kroję w ok. 1 cm kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanymi 5 łyżkami oleju, lekko solę. Przykrywam pokrywką i mieszając smażę do 10 minut - na średnim ogniu. Na początku bakłażan będzie suchy, ale wypuści sok. Zdejmuję bakłażana z patelni, dolewam na nią 2 łyżki oleju i wrzucam posiekany czosnek. Smażę ok. minuty, uważając by się nie przypalił, a następnie przekładam na patelnię mięso. Solę je odrobinę i rozdrabniając smażę ok. 5 minut, aż przestanie być surowe, tym razem bez pokrywki. Dodaję cynamon, curry, paprykę, majeranek i podsmażonego bakłażana, przykrywam i smażę wszystko kolejne 5-8 minut. Na koniec dolewam pulpę pomidorową, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz dzielę na 4 porcje i każdą wykładam na okrągłą tortillę. Zwijam ją podobnie jak gołąbki: najpierw dwa boki składam do środka, a potem zwijam tortillę w rulon. Rulony układam na suchej patelni, przykrywam i na małym ogniu smażę po kilka minut z każdej strony, by ciasto się zarumieniło. Podaję na gorąco, z sosem czosnkowym i świeżym ogórkiem.Przepis autorski.