Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Tort z masą śmietanową, truskawkami i musem brzoskwiniowym.
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Tort z masą śmietanową, truskawkami i musem brzoskwiniowym.
Tort wyszedł wysoki i bardzo okazały. Bardzo odpowiadał mi smak, tort nie był również zbyt słodki - świeżości dodały truskawki i lekko kwaskowaty mus brzoskwiniowy. Beza stałą się przyjemną pianką, a wszystko łączyła delikatna masa śmietanowa.
Składniki na tortownicę średnicy 24 cm:
Biszkopt
:
6 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony lub różowy barwnik spożywczy
Masa śmietanowa:
500 ml. śmietanki 30%
3 łyki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Beza
:
3 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy
:
duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie (ok. 600 g)
1 kisiel brzoskwiniowy lub morelowy
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
ewentualnie cukier puder do smaku
Do nasączenia
:
ok. pół szklanki przegotowanej chłodnej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
:
świeże truskawki
2 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
Przygotowanie
:
Beza
: Ubijam białka z solą na sztywną pianę, po czym stopniowo dodaję cukier. Masę wykładam na blachę z papierem i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt
: Jajka ucieram z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję cukier puder przesiany z proszkiem do pieczenia, miksuję by ciasto było gładkie. Dodaję barwnik, dokładnie mieszam. Ciasto wlewam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut - do suchego patyczka. Gdy jest zupełnie zimny, przekrajam go na pół.
Mus brzoskwiniowy
: Wyjmuję brzoskwinie z syropu i miksuję je na gładką masę. Przekładam ją do rondla i podgrzewam - nie zagotowując. Połowę syropu (druga nie będzie potrzebna) dokładnie mieszam z kisielem i mieszam z brzoskwiniami, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam razem do zgęstnienia, ewentualnie dosładzam, dodaję masło. Odstawiam do przestudzenia.
Masa śmietanowa
: Przygotowuję galaretkę w niepełnej szklance wody, schładzam ją. Schłodzoną minimum 12 godzin śmietankę ubijam kilka minut, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Gdy śmietana jest ubita, powoli dolewam lekko tężejącą galaretkę.
Nasączam połową wody z sokiem cytrynowym jedną część biszkoptu, na nią wykładam połowę musu brzoskwiniowego
, następnie połamaną w kawałki bezę.
Przekładam biszkopt z powrotem do tortownicy, by stanowiła formę dla masy śmietanowej. Wykładam 3/4 masy śmietanowej, układam przekrojone na pół truskawki. Przykrywam je cienką warstwą masy śmietanowej, a na niej układam drugą część biszkoptu. Nasączam go pozostałym płynem, wykładam resztę masy śmietanowej i całość przykrywam musem. Tak przygotowany tort wstawiam na kilka godzin do schłodzenia, po czym zdejmuję bok tortownicy i ozdabiam boki tortu czekoladą (rozpuszczona w kąpieli wodnej, po czym pomieszana ze śmietanką). Tort przechowuję w lodówce.
Przepis autorski.
Sio-smutki
31 maj 15
Ciasta - torty i torciki
ciasta - torty i torciki
13 przepisów
Polecane przepisy
Tort czekoladowy z musem czekoladowym
Bardzo prosty przepis na tort czekoladowy z musem czekoladowym dla pocztkujcych. Tort na biszkopcie kakaowym, przeplatanym musem z du Post Tort czekoladowy z musem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
I Love Bake
Kremówka
,
Czekolada
,
Kakao
,
Mascarpone
,
Biszkopt
,
Torty
Część I
Witam serdecznie! Kochani wszystkie moje przepisy do poniższych zdjęć można zobaczyć w Tygodniku Poradniku Rolniczym. Gazeta ukazuje się w każdym tygodniu. Polecam korzystną ofertę prenumeraty pod adresem: http://www.tygodnik-rolniczy.pl/Prenumerata/ S...
Rodzinne Gotowanie
Przepisy dla Tygodnika Poradnika Rolniczego
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową
Pyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 8-12 kawałków (forma o średnicy 16 cm) Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej (tortowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki...
KuchniaWeDwoje.pl
Jajko
,
Kakao
,
śmietana kremówka
,
Serek mascarpone
,
Czekolada gorzka
,
Czekolada mleczna
,
Torty
Malinowy tort ombre
Przygotowywanie tortów zawsze sprawiało mi przyjemność, zwłaszcza gdy robię je dla bliskiej mi osoby. Robię je zwykle z nutką zdenerwowania, zastanawiając się, czy osiągnę zamierzony efekt, zarówno wizualny jak i smakowy. Nie ukrywam, nie jest to najła...
Nie-Śmiałe Wypieki
Śmietana kremówka
,
Mascarpone
,
Maliny
,
Torty
Tort śmietanowo wiśniowy
Kolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem.Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego,2 śmietanfixy,...
Państwo Wojtczuk gotują
Tort brzoskwiniowy
Ze względu na dzisiejsze Święto nie może u nas zabraknąć tortu : ) Wśród moich najbliższych bardzo cenione są proste, lekkie torty przekładane masą śmietankową, tym razem z brzoskwiniowym akcentem. Polecam i składam najlepsze życzenia wszystkic...
marta-gotuje.pl
Ciasta
,
Wyroby na różne okazje
,
Przepis
,
Ciasta z owocami
,
Ciasta z kremem
,
Ciasta biszkoptowe
,
Tort
,
Torty
,
Biszkopt
,
Brzoskwinie
,
śmietana
,
Krem do tortów
,
Lekki tort
,
Szybki tort
,
Tort na śmietanie
,
łatwy tort
,
Dekoracja tortu
,
Dekorowanie tortu
,
Jak ozdobić tort
,
Tort brzoskwiniowy
,
Tort w róże
,
Tort z brzoskwiniami
,
Tort z owocami
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny
mojprzepisna.pl Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą...
mojprzepisna.pl
Cukier puder
,
żelatyna
,
Porady
,
Glukoza
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową
Tort Marcepanowy to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Słodycz marcepanu, dodatek konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wiel...
Słodka Strona
Czekolada
,
Kremówka
,
Polewa Czekoladowa
,
Wielkanoc
,
Biszkopt
,
Konfitura
,
Masa Marcepanowa
,
Marcepan
,
Torty
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone