Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pyzy z farszem warzywnym
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Pyzy z farszem warzywnym
Pyzy z mięsem smakują świetnie - to wie każdy, kto jadł. A wie ktoś, jak smakują pyzy z warzywami? Postanowiłam to sprawdzić i dziś zrobiłam ziemniaczane pyzy z nadzieniem z papryki, cebuli i kapusty pekińskiej. Pyszne połączenie, na pewno jeszcze je kiedyś powtórzę.
Składniki na 8 dużych sztuk
:
Ciasto
:
550 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
ok. 1 szklanki mąki pszennej
sól do smaku
Farsz
:
połowa niewielkiej kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 duża cebula
szczypta curry
posiekany koperek
posiekana kolendra
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
:
mąka do podsypania
Przygotowanie
:
Ziemniaki gotuję, dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im wystygnąć.
Przygotowuję farsz
: cienko kroję kapustę pekińską, paprykę i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, lekko ją solę i pod przykryciem duszę do zeszklenia. Wtedy dorzucam pozostałe warzywa i majeranek, doprawiam też wszystko curry i pieprzem. Duszę 10 minut. Przed końcem duszenia dodaję mieloną paprykę, posiekane kolendrę i koperek.
Ciasto
: przestudzone ziemniaki przekładam do miski. Wyrównuję powierzchnię, dzielę ziemniaki na 3 równe części (jak na zdjęciu). Jedną część ziemniaków wyjmuję, a w jej miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła. Dodaję jajko, odłożoną część ziemniaków, sól do smaku, mieszam łyżką do połączenia się składników. ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam (zbyt długie wyrabianie powoduje, że ciasto robi się rzadkie i klejące).
Wykonanie
: dzielę ciasto na 8 części, każdą spłaszczam, nakładam porcję farszu i dokładnie sklejam. Pyzy wkładam do gotującej się, osolonej wody i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną cebulką.
Sio-smutki
22 sie 16
Co na obiad
,
Tanio !
,
Wege
,
Pyzy kluchy kluseczki
Co na obiad
502 przepisów
Polecane przepisy
PYZY ZIMNIACZANE Z MIĘSEM
Pyzy kojarzą mi się z dzieciństwem. Z takimi momentami jak mama czy babcia która z dokładnością do 1 mm formowała równiutkie kule napełnione farszem. Delikatny mięsny farsz i ziemniaczane kule idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad.Pyzy przygotowałam ...
Gotowac każdy może...
Przepisy na obiad
,
Przepisy z mięsem
,
Przepisy z ziemniaków
Wrapy z sałaty z mięsem mielonym, papryką i kukurydzą
Wrapy zazwyczaj przygotowuje się z pszennych placków i mięsno-warzywnego farszu. My tym razem przygotowaliśmy je w bardziej inspirującej wersji. Sprawdź! The post Wrapy z sałaty z mięsem mielonym, papryką i kukurydzą appeared first on Inspirowane Smaki...
Inspirowane Smakiem
Przepisy
,
Warzywa
,
Przepis
,
Lunch
,
Mięso
,
Przekąska
Pyzy z mięsem
Dzisiaj polecam pyzy z mięsem. Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie (nie ukrywam też mi się zdarza), ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu. Składniki: 1 kg surowych ziemniakw 30 dag ugotowanych ziemniak...
Pomysłowa kuchnia
Obiad
,
Danie główne
,
Ziemniaki
,
Mięso
,
Pyzy
,
Pyzy z mięsem
Kukurydziane naleśniki z mięsnym farszem
Pyszne kukurydziane naleśniczki z farszem mięsno-warzywnym. Wymyślone na szybko dla mojego Synka. Filip się zajadał my z mężem również Continue reading
Na okruszku – Blog kulinarny
Danie mięsne
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem Ostatnio spotkałam się z błędną opinią, że kartacze to, to samo co pyzy z mięsem tylko w pomniejszonym wymiarze. Otóż zapewniam Was, że to dwie zupełnie inne potrawy. Gdyby ktoś chciał porównać to od razu zamieszczam link do kartacz...
Porady 40-latki
Kulinarnie
,
Obiad
,
Przepis
,
Polska kuchnia
,
Domowe potrawy
,
Kartacze
,
Pyzy z mięsem
Samosy
Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki...
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przepisy
,
Dania główne
,
Warzywa
,
Dla niejadka
,
Ser
,
Kuchnie świata
,
Indie
Sajgonki
Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Podawane z różnym nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj z dodatkiem sosu lub dipu. Występują w wielu odmianach w zależności od regionalnych upodobań. Pod...
Kuchnia u Poli
Bez glutenu
,
Makarony i ziemniaki
,
Ryby
,
Makaron ryżowy
,
Sajgonki
Pyzy z pieczarkami
Dzisiaj zapraszam na pyzyz farszem pieczarkowym, zrobionezziemniaków gotowanych. Danie dobre i bardzo proste do zrobienia :)Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje):1 kg ziemniakówmąka ziemniaczana1 jajkokilka łyżek oliwy do polani...
Smak mojego domu
Kluski
,
Pyzy
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone