Choć Wrocław od świtu jest pogrążony w szarościach i mgłach, spędziłam dziś kilka cudownych godzin w lesie - dziś nie było w nim nikogo! Były za to słońce, grzyby i błogi, niesamowity spokój. Uwielbiam.... Wiecie już, dlaczego mój sernik jest przybrany we wrzosy. Usiadłam dziś z kilkoma książkami kucharskimi. Szukałam takiego sernika, który będzie dopełnieniem tego dnia. Szukałam - ale w sumie odłożyłam książki i stwierdziłam, że upiekę taki, który najbardziej lubię i który najczęściej piekę, czyli puszysty, delikatniutki, waniliowy w smaku sernik wiedeński. Piekę go zazwyczaj bez bakalii, bo nie przepadam za rodzynkami w sernikach. Wyszedł tak pyszny, że rozpłynęłam się dosłownie nad pierwszym kawałkiem :)
Składniki na tortownicę 28 cm lub dużą blachę: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (może być ser z wiaderka) 10 żółtek 5 białek + szczypta soli 200 g. masła 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru Dodatkowo: masło do posmarowania tortownicy bułka tarta do oprószenia tortownicy Ewentualnie: szklanka namoczonych wcześniej rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym ucierając dalej dodaję po jednym żółtku. Następnie partiami dodaję ser, a porem przesiewam oba budynie i miksuję do połączenia się składników. Ubijam sztywną pianę z białek i soli, dodaję w 3 porcjach do masy serowej, mieszając wszystko drewnianą łopatką (ewentualnie dodaję bakalie). Dno tortownicy wykładam papierem; dno i boki natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam delikatnie masę, wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ciasto 80 minut - jest gotowe, gdy góra się pięknie zarumieni a boki odstaną od formy. Pozostawiam ciasto do ostudzenia, po czym oprószam pudrem.
Aby ułatwić Wam wyszukiwanie, przygotowałam dziś w roli inspiracji, zbiór 20 moich i Waszych ulubionych serników na Boże Narodzenie : ) Serniki na Święta 1. Sernik z pierniczkami 2. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 3. Sernik ambasador ...
Wspaniały, rozpływający się w ustach, sernik bez spodu, sernik wiedeński. Z dużą ilością bakalii, puszysty, wilgotny, po prostu pyszny! Najlepiej smakuje po schłodzeniu,prosto z lodówki. Do krojenia polecam maczanie noża w gorącej wodzie, gdyż ci...
Przepis na dzisiejszy sernik bardzo mnie zaintrygował, kiedy po programie Masterchef został uznany za najlepszy sernik na świecie : ) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała : ) Smakiem przypomina mi bardzo sernik wiedeński, kla...
Sernik puszysty, lekki i w niczym nie przypominajcy cikich typowych sernikw. Sernik jest sodki z pysznym lukrem na spodzie
Post Sernik puszysty pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
W poszukiwaniu przepisu na puszysty sernik przeszukałam cały internet i książki. Byłam pewna, że musi być to przepis, gdzie do masy serowej dodaje się ubite białka. Po przeczytaniu kilku przepisów postanowiłam połączyć kilka pomysłów. Połączyłam przepi...
Jako miłośniczka serników często eksperymentuję na tym polu, choć tym razem miałam ochotę na najzwyklejszy sernik waniliowy : ) W związku z tym przedstawiam Wam klasyczny przepis na pyszny sernik o świetnej konsystencji. Na pewno na jednym kawa...
Przepis na sernik prosto z Wiednia, którego smak warto połączyć z malinami zadowoli amatorów słodkości. Wrażenie jakie pozostawi ten deser na pewno sprawi że stanie ...
Post Przepyszny sernik wiedeński pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Cod...