Pieczony udziec z sarny
To duży, soczysty, kruchy kawałek dziczyzny. Idealny na duże przyjęcia. Przygotowanie nie jest trudne i pracochłonne, ważne jest jednak czas i temperatura pieczenia. Jeśli macie dostęp do świeżej dziczyzny – wypróbujcie ten przepis
składniki:
1 udziec sarny z kością
3 ząbki czosnku
3 plastry słoniny
rękaw do pieczenia
marynata:
kilkanaście ziaren jałowca
kilkanaście ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
pół szklanki oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
kilka gałązek świeżego rozmarynu
wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Słoninę i czosnek kroimy w paseczki, udziec nacinamy w kilku miejscach i szpikujemy czosnkiem i słoniną. Zalewamy udziec marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny ( do 3 dni ). Po tym czasie marynowania rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, udziec wkładamy w rękaw do pieczenia do którego zlewamy również marynatę, zawiązujemy boki rękawa sznurkiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy godzinę w 170 stopniach, następnie zmniejszmy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 3 godziny do miękkości. Stopień wypieczenia mięsa sprawdzamy rozwiązując rękaw i zawiązując go ponownie przed włożeniem do piekarnika. Pieczeń podajemy z sokami spod pieczeni i sosem żurawinowym lub borówką .