Zostały ostatnie dni na zrobienie pysznego piernika, ja swój zrobiłam dzisiaj i już sobie odpoczywa czekając na Święta :)- 250 g miodu (można użyć jakiegokolwiek)
- 125 g masła
- 1/2 kilograma mąki
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 jajka (ja użyłam M)
- 1/4 szklanki mleka
Masło z miodem i cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru i studzimy.Przesiewamy mąkę, sodę i sól.
Do przesianych produktów dodajemy ostudzone masło z miodem i cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko i przyprawę do piernika.
Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Przygotowaną masę przechowywać w szklanej ciemnej misie lub w pojemniku metalowym. Ja wybrałam drugą opcję i pojemnik przykryłam folią aluminiową. Folię nakłuwałam wykałaczką.
Masa piernikowa powinna leżeć 5-6 tygodni w lodówkowej temperaturze.
W moim przypadku ciasto leży w garażu.
Zdjęcie robione na bagażniku samochodu, tuż przed przykryciem go folią :)
Dziś 25.12.2014 r., ale Piernika upiekłam przedwczoraj.Zostało już tylko wyłożyć piernika do formy (moja keksówka ma 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto potrzebuje spędzić 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Piernik można przełożyć smaczną konfiturą, polać czekoladą i posypać bakaliami.W tym celu konfiturę należy podgrzać w garnuszku, ciasto przekroić na pół i przełożyć konfiturą.Całość przykryć papierem, równomiernie obciążyć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Smacznego :)