Zainspirowana ciastem z bloga Moje Wypieki postanowiłam stworzyć swoją własną wersję tego pysznego ciasta :-) Ciasto dla największych fanów czekolady, przez dodanie kremu czekoladowego jest bardzo delikatne i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Po upieczeniu zalecam zawinięcie ciasta folią spożywczą, aby nie wyschło.
Składniki:
- 250 g masła
- 90 g czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- 160 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao do wypieków
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie można dodać garść orzechów
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby tworzyła kołnierz. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić wodę, masło, czekoladę, kawę oraz dodać Nutellę. Do osobnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia sodę oczyszczoną, cukier i kakao. z Dodać 4 jajka wymieszane z olejem i jogurtem i stopniowo całość mieszając łyżką dodawać wystudzoną mieszankę czekoladową. Ciasto piec w 160ºC przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.