Dzisiaj mam banalny przepis na pyszny i bardzo zdrowy deser z nasionek szałwii hiszpańskiej. Są one bardzo uniwersalne i pasują do wszystkiego. Lubię je łączyć z jogurtem naturalnym, ponieważ wtedy pudding ma fajną, gęstą i kremową konsystencję. Jako dodatek wykorzystałam coraz łatwiej dostępne w naszych sklepach kaki. Dojrzały owoc jest pysznie słodki, więc otrzymujemy rozkoszny dla podniebienia deser bez dodatkowego cukru. Kaki jest bogate w β-karoten i kryptoksantynę o właściwościach przeciwutleniających oraz luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na oczy. Zatem smacznego i na zdrowie!
Składniki:
na 2 porcje
- 1 średnie opakowanie jogurtu naturalnego (250 g)
- 5 łyżek mleka 1,5% (50 g)
- 4 łyżki nasion chia (40 g)
- 1 dojrzałe kaki (250 g)
Wykonanie:
- Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Kaki umyć, obrać ze skórki i zmiksować. Wyłożyć na pudding z chia.
|
To zdjęcie mi wyszło takie "artystycznie nieudane". Ale ma w sobie to COŚ. Aż mi było żal go nie wrzucić :) |