Serniczki w formie babeczek, łatwe do podania i ładnie prezentują się na stole. Dziś z lubianymi głównie przez dzieci, mocno kakaowymi, ciasteczkami Oreo. Spód z pokruszonych ciastek, ciastka zanurzone w masie serowej i pokruszone na wierzchu.
Składniki na 12 szt:
Spód:
- 120 g ciastek Oreo
- 50 g masła roztopionego
Masa serowa:
- 500 g twarogu zmielonego półtłustego
- 2 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 12 ciastek Oreo
- 300 ml śmietany 36 % + cukier puder do smaku
Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami.
120 g ciastek pokruszyć w malakserze na piasek, dodać rozpuszczone masło i zmiksować. Wyłożyć na dno każdej foremki, docisnąć łyżeczką.
Ser z resztą składników zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć po równo do papilotek. Każde ciastko podzielić na 3 – 4 kawałeczki i powciskać w masę serową każdego serniczka. Piec 25 – 30 minut w 150º C. Masa serowa musi być ścięta. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ozdobić każdy serniczek, używając na przykład rękawa cukierniczego, posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!!!