Kolejne pyszne lekkie ciasto z wykorzystaniem tylko samych białek. Często nie wiadomo co z nimi zrobić i się marnują, w rezultacie trzeba wyrzucić. Najszybciej przychodzi do głowy zrobienie bezy, ale ile tej bezy można ciągle robić. A to ciasto można zrobić z różnymi owocami sezonowymi, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Co jest ciekawe, białek nie trzeba ubijać! Najważniejsze żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto:
- 5 białek
- 180 ml mleka 3,2 %
- 315 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka soli
- 170 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 300 g owoców borówki amerykańskiej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- cukier puder do oprószenia
Dwie keksówki 20 x 10 cm lub kwadratową formę 20 – 21 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180º C.
Białka, mleko i pastę waniliową wymieszać w naczyniu rózgą kuchenną do połączenia składników.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać miękkie masło, cukier i sól oraz pół szklanki białek z mlekiem. Ucierać wszystko ok. 2 minut do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dodawać w trzech turach białka do otrzymania lekkiej i puszystej masy.
Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać.
Owoce umyć i osuszyć. Wymieszać cukier z mąką i oprószyć nimi owoce. Borówki wyłożyć na ciasto. Piec ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło przepisu: tutaj