foto by Rudaa
Sałatka ziemniaczana ma wiele wariacji. Może być przygotowana w sposób typowo warzywny, lub mięsny. Wersję z pieczarkami przygotowałam z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Posiada małą ilość składników, przez co przygotowuje się dość szybko.
- ok. 500g ziemniaków
- ok. 450g pieczarek drobnych
- 1 duża cebula
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotowałam na parze, w międzyczasie cebulę pokroiłam w półksiężyce i podsmażyłam na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i gdy cebula się już zarumieni, podsmażamy razem z nią. Ściągamy z patelni gdy pieczarki się zarumienią. Składniki ostudzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę ok. pół centymetrową, mieszamy w misce z pieczarkami i cebulą. Siekamy szczypior, dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawiamy do smaku. Wszystko razem mieszamy, odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!