Shortbread- kruche ciasteczka, które pokocha każdy, no przynajmniej ja je pokochałam :)
Składniki: (na 20 sztuk)
- 200 g masła
- 140 g cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy z nich kulę. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozłożymy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Nacinamy wzdłuż i wszerz by powstały prostokąty.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez 20 minut. Delikatnie wyjąć z formy, przenieść na kratkę do wystudzenia.
Po wystudzeniu kroimy według naznaczonych wcześniej linii i opruszmy cukrem.
Mam małą prośbę do was- jeżeli podoba wam ta strona to proszę zostawcie komentarz, po prostu chcę sprawdzić czy jest ktoś kto wejdzie i zostanie ze mną na dłużej.