Nie przepadałam nigdy za kuchnią indyjską. Doceniałąm jej bogactwo i różnorodność ale nie były to moje smaki, za dużo wszystkiego i zbyt intensywnie jak dla mnie. Do czasu aż spróbowałam pasty tandoori, która jest dużo bardziej łaskawa dla podniebienia przeciętnego Europejczyka niż tradycyjne curry.
Mianem Tandoori określa się mięso lub warzywa marynowane w przyprawach i tradycyjnie pieczone w Tandoorze - czyli piecu glinianym rozgrzewany węglem drzewnym do bardzo wysokiej temperatury. Przyprawy łączy się często z jogurtem, który tworzy skorupkę na mięsie lub warzywach zachowując ich soczystość a jednocześnie nadając potrawie smak.
Dobór przypraw zależy od regionu Indii, nieco różni się kuchnia północnych i południowych części tego kraju jednak podstawę najczęściej stanowi świeży starty imbir i tamarynda - rodzaj pasty o wyraźnie kwaśnym smaku, robionej z owoców drzewa tamaryndowego.
Właśnie ta kwaśność zadecydowała o mym uwielbieniu dla tej potrawy. Zanim opracowałam własną recepturę pastę na tandoori, korzystałam z gotowych słoikowych mieszanek, które jednak niestety zawierają chemiczne czerwone barwniki.
Jako zdeklarowana wegetarianka od wielu lat, eksperymentowałam z tofu, kostką sojową, warzywami i innymi roślinnymi składnikami które wspaniale łączą się z tą genialną pastą, która otworzyła mnie na bogactwo kuchni indyjskiej.
Zachęcam do zrobienia własnej mieszanki ma to ten plus,że znamy skład tego co będziemy jeść i możemy regulować ostrość, kwaśność czy intensywność.
W następnym poście podzielę się przepisem na pyszną potrawę z użyciem tandoori, a dziś podam wam mój wypróbowany niezliczone ilości razy przepis na moją wersję pasty tandoori.
Pasta tandoori
2 łyżki tamaryndy
1 łyżka zmielonego kuminu
1/3 łyżki kurkumy
1/2 łyżki pieprzu cayenne /może być mniej lub więcej w zależności od lubianej ostrości/
3-5 ząbków czosnku zmiażdżone
2-3 łyżki startego świeżego imbiru
1 łyżka mieszanki garam masala
sól do smaku dodać do gotowej potrawy
Skłądniki wymieszać w misce. Gotową masę użyć do marynowania dowolnych składników jak warzywa, tofu, tempeh itd lub dodać do dań typu curry lub jednogarnkowych.
W następnym poście zaproponuje swoją ulubioną potrawę z pastą tandoori.