Kluski śląskie Okrągłe, mięciutkie, z charakterystyczną dziurką (wgłębieniem) w środku. Kluski śląskie to najsłynniejsza potrawa regionalna Śląska, bardzo popularna także na Opolszczyźnie. W moim odczuciu to typowo polskie danie. Często serwuje się je ...
Było jużburaczkowe risotto, to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :)Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywi...
Kluski śląskie, znane także jako gumiklyjzy czy też kartofelmelklezy, słyszał o nich chyba każdy. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych aż w dwóch województwach śląskim i opolskim. Bez nich nie może obejść się tradycyjny ślonski łobiod. J...
Kluski ziemniaczane, czyli szare kluski to klasyka polskiej kuchni. A ja bardzo lubię kluski we wszelkich odmianach! Te ziemniaczane robi się naprawdę szybko. Podczas gotowania starte ziemniaki utleniają się i zmieniają kolor na szary stąd też ...
Kluski śląskie kojarzą mi się z dzieciństwem. Jako dziecka bardzo lubiłam kluski śląskie z sosem grzybowym lub z grzybami w śmietanie. Kiedyś latem, gdy moje rodzeństwo wyjechało i zostałam sama w domu, jadłam kluski śląskie z grzybami na obiad codzien...