Ostatnio był zapowiadany kurczak, dziś mam dla was drugą opcję. Pulpety z mięsa mielonego ze szpinakiem i sosem na bazie szpinaku. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pulpetów. Podawać można je zarówno z ziemniakami, makaronem jak i wszelkiego rodzaju kaszami.
Do przygotowania pulpecików potrzebujemy:
30 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)
mrożony szpinak (u mnie 5-6 kuleczek zmrożonego szpinaku)
1 jajko
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
125ml wody
sól
pieprz
4-5 kuleczek mrożonego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
100 ml śmietany (12%)
sól
pieprz
1 łyżeczka magi
Mięso mielone mieszamy razem z rozmrożonym szpinakiem, jajkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą,wodą i przyprawami. Całość odstawiamy na parę minut by wszystko ładnie mogło się połączyć.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, formujemy pulpety i obsmażamy z każdej strony do zrumienienia mięsa.
W garnku z grubym dnem podsmażamy, cebulkę pokrojoną wcześniej w kostkę do jej zeszklenia. Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek oraz szpinak, mieszamy składniki i dodajemy usmażone wcześniej pulpety. Całość zalewamy wodą jedynie do przykrycia pulpecików, następnie przykrywamy garnek pokrywką ale nie szczelnie tak by nadmiar wody odparował i gotujemy wszystko około 20 minut.Po zredukowaniu sosu dodajemy śmietanę by go zagęścić. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magi.
Smacznego !!