Wiem, że pogoda nie sprzyja spożywaniu posiłków. Tym bardziej tych przy których trzeb się napracować dlatego dodaję ten przepis jest naprawdę łatwy i pyszny.
Składniki:
40 dag łopatki
300 ml wina wytrawnego
1 średnia cebuli
2-3 ząbki czosnku
1/2 niewielkiego kopru włoskiego
2 liście laurowe
4-5 kulek liścia laurowego
sól, pieprz,
1 łyżeczka papryki słodkiej
Mięso kroimy w dość dużą kostkę i przesmażamy je niezbyt długo na patelni z każdej strony.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek również obieramy i kroimy drobno. Koper włoski myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę, koper, czosnek przesmażamy na patelni, a następnie dodajemy mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku, smażymy na małym ogniu aż mięso zacznie lekko przywierać do patelni, wtedy dolewamy do całości wino.
Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut, tak by wino dostatecznie odparowało, a mięso zmiękło.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Co kto woli ;)