Student jak to student przywozi ze sobą dużo pyszności kiedy wraca od swoich rodziców. Ja spędziłam weekend u mamy od której właśnie przywiozłam parę smakołyków a w tym ciacho, przepyszne i do tego bez pieczenia ;) No to teraz szybki przepis na szybkie ciacho.
Składniki:
Paczka biszkoptów
Słoik prażonych jabłek (przepis na prażone jabłka znajdziecie
tutaj)
0,5 l śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody
tabliczka gorzkiej czekolady
Poncz do nasączenia biszkoptów:
1/4 mocnej herbaty
2 łyżki rumu
łyżeczka cukru
1. Biszkopty układamy na dnie foremki którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie nasączamy ją przygotowanym ponczem.
2. Na nasączone biszkopty nakładamy prażone jabłka.
3.Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany.
-śmietankę wylewamy do miski, pamiętajmy że śmietanka lepiej ubije się jeżeli będzie dobrze schłodzona,
-śmietanę ubijamy aż zacznie zamieniać się w puch dosypujemy 2 łyżki cukru pudru i dalej ubijamy tak by śmietana miała dobrą konsystencje,
-jeżeli śmietanę będziemy ubijać zbyt długo zaczną w niej tworzyć się grudki tłuszczu.
4. W międzyczasie żelatynę dodajemy do wody i dokładnie mieszamy tak by żelatyna się rozpuściła. Rozpuszczoną dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy całość.
5. Śmietanę wykładamy na prażone jabłka, na koniec trzemy na małych oczkach tarki gorzką czekoladę pokrywając wierzch ciasta. Czekoladę przed tarciem najlepiej włożyć do zamrażarki, lepiej będzie nam ją zetrzeć.