Nasiona Szałwii Hiszpańskiej cieszą się ostatnio dużą popularnością nie tylko ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne. Doskonale sprawdzają się w kuchni głównie jako dodatek do deserów, musli, sałatek czy wypieków. Najprostszym sposobem jest po prostu pomieszać je z jogurtem czy mlekiem i dodać ulubione owoce. My najchętniej serwujemy nasiona Chia z jogurtem naturalnym i musem owocowym.
|
Deser z nasionami Chia |
Tak na prawdę wariacji odnośnie nasion Chia jest mnóstwo. Można połączyć je z mlekiem krowim, ryżowym, sojowym, jogurtem, budyniem czy musem owocowym. Od pewnego czasu na blogach kulinarnych i w restauracjach nasiona Szałwii Hiszpańskiej cieszą się tak ogromną popularnością, że postanowiliśmy sprawdzić o co tyle hałasu. Zakochaliśmy się w tych nasionach od razu : nasiona Chia są zdrowe, zawierają więcej Omega-3 niż łosoś! , pięknie prezentują się w deserach i wspaniale "chrupią" podczas jedzenia. Ponad to stanowią idealny posiłek dla osób dbających o zgrabną sylwetkę bo zawierają dużo błonnika dając uczucie sytości więc są świetnym posiłkiem podczas stosowania diety.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 290 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki nasion Chia
- 200 g bananów (2 sztuki)
- 200 g borówek amerykańskich
- 1 łyżeczka miodu
- migdały
Przygotowanie:
Borówki i banany miksujemy razem na gładką masę (kilka borówek i pół banana można zostawić aby powkładać do środka deserku). Nasiona Chia dokładnie mieszamy z jogurtem i miodem, odstawiamy na 15 minut do lodówki ale od czasu do czasu zaglądamy do nich i mieszamy. W naczyniu wykładamy do połowy jogurt z nasionami, następnie układamy warstwę borówek i bananów i na koniec polewamy musem owocowym. Na wierzchu posypujemy pokruszonymi migdałami.