Bezglutenowe pieczywo jest o wiele bardziej zdrowe i może być równie pyszne jak to upieczone z mąki pszennej.
Porcja: 6-8
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Poziom trudności: średnie
Składniki (na chleb 750g)
- 200ml mleka
- 100g twarogu
- 1 łyżka oleju
- 1 jajo średnie
- 300g mąki gryczanej
- 200g maki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
|
Chleb bezglutenowy gryczany |
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt lepkie, dodać mąki gryczanej. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej przykryte ścierką. Po około 1 godzinie gdy ciasto będzie już wyrośnięte, zarobić je ponownie ale bardzo krótko. Wyłożyć w blaszce (np. keksówce) i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190-200 C.