Aromatyczne włoskie babeczki cytrynowe wypełnione ricottą stanowią rewelacyjny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Uwodzą orzeźwiającym zapachem cytryny, z zewnątrz kruche, w środku miękkie i puszyste .
Porcja: 14 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut (+30 minut schłodzenie ciasta oraz 60 minut pieczenia)
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ „0” lub do ciast kruchych
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80 g cukru pudru
- 50 g masła
Nadzienie:
- 400 g ricotty
- 100 g cukru pudru
- 4 jajka
- skórka z jednej dużej cytryny lub dwóch małych
|
Babeczki cytrynowe z ricottą |
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Konsystencja powinna być dość twarda. Odłożyć ciasto na około 30 minut do lodówki. W między czasie przygotujemy nadzienie: ricottę należy dać na sitko aby odsączyć od serwatki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę wymieszaną ze skórką otartą z cytryny. Mieszamy na gładką masę tak by nie było grudek. Białka ubijamy i dodajemy do masy z ricotty, mieszamy delikatnie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w kwadraty 10 cm, układamy w blaszce na muf finy, pozostawiając krawędzie ciasta, nakładamy do środka masę i zaginamy krawędzie, tak by część masy pozostała widoczna. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C a następnie kolejne 20-30 minut w temperaturze 150-160 C doglądając by babeczki się nie przypaliły..