Idealna dla wszystkich którzy prowadzą aktywny tryb życia! Wysokobiałkowa i niskokaloryczna! Potrawka z wołowiny z fasolą w sosie pomidorowym!
100 gramów wołowiny to aż 20 gramów białka. Podobnie rzecz ma się w przypadku fasoli ponieważ tu mamy aż 21 gramów białka. Jeśli jesteś osobą trenującą to połączenie wysokobiałkowej wołowiny i wysokobiałkowej fasoli wydaje się być połączeniem idealnym.
Wołowina jest mięsem niskotłuszczowym. 100 gramów zawiera zaledwie 4 gramy tłuszczu. Ma za to bardzo dużo żelaza więc jeśli masz go mało w organizmie, to danie jest dla Ciebie.
Uwaga na wołowinę! Absolutnie nie kupujcie już gotowej zmielonej.
Wołowina ma krwistoczerwony kolor. Zmielona nie zmienia koloru, dalej jest krwistoczerwona o czym wie każdy kto kiedykolwiek mielił ją sam, lub kupował w sklepie w którym obsługa mieli mięso przy kliencie.
Zwróćcie uwagę jaki kolor mają gotowe mielone wołowiny. Są jasne. A to dlatego że do mięsa dodano tłuszcz. Takie mięso do tego dania się absolutnie nie nadaje i jeśli takowe dodacie, zepsujecie cały smak potrawy.
Danie idealne po treningu oraz wtedy kiedy np. jedziesz w delegację a mąż zostaje sam z dziećmi. Przygotowana wcześniej i odgrzana zyskuje na smaku.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 260 kcal
Składniki dla 4 osób:
* jedna czerwona cebula
* 300 gramów mielonej wołowiny (ja użyłam ligawy)
* 600 gramów passaty pomidorowej
* 200 gramów białej fasoli + czubata łyżka kminku do gotowania
* łyżeczka majeranku
* ząbek czosnku
* pół łyżeczki mielonego kminku
* pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
* łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól
1. Fasolę moczymy przez noc w letniej wodzie. Wylewamy wodę w której się moczyła, nalewamy nowej, solimy, dodajemy kminek i gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę przelewamy wodą aby usunąć kminek.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy aż zmieni kolor. Solimy, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy passatą. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Mieszamy z ugotowaną fasolą.