Nie, nie przechodzę ani na weganizm ani na wegetarianizm, oraz nie odżegnuję się od mięsa ;) Dzisiejszy pomysł na pastę jest odpowiedzią na liczne zapytania odnośnie bezmięsnych dodatków do kanapek.
Do czego oprócz kanapek można wykorzystać tę pastę?Wyobraźcie sobie:
* naleśnika posmarowanego tą pastę, a na nim listki bazylii i pocięta mozzarella. Zwijamy, owijamy folią aluminiową i 5 minut zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
* albo pełnoziarnista tortilla z pastą, grillowanym kurczakiem i parmezanem. Nada się na lunch do pracy? No pewnie ;)
* pastę wymieszajcie z makaronem penne, posypcie parmezanem i listkami bazylii i zapieczcie w
temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Ja w takiej wersji jadłam tę pastę wczoraj.
* a co powiecie na małe tartinki? Imprezowa wersja małych kanapeczek z tą pastę? Myślę że sprawdziłaby się świetnie.
* w wersji na kolację pokrójcie bakłażana lub cukinię na grube pasy. Podpieczcie 5 minut w pieraniku a następnie posmarujcie je pastę i ponownie zapieczcie z parmezanem.
Pastę robi się bardzo szybko. Wystarczy poddusić pokrojone pomidory bez skórki i gniazd nasiennych. Jak odparuje z nich woda blendujemy je z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Zielone oliwki się nie nadają ponieważ mają za ostry smak który będzie tu za bardzo dominował.
Uwielbiam tę pastę.
Poniżej macie też dwie mięsne kanapki.
Wersja 1 - z awokado i łososiem. Bomba kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Idealna dla tych którzy walczą o naturalną miesiączkę, osób z mających problemy ze stawami w tym reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz teraz na progu jesieni. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych i są świetne w budowaniu odporności.
Wersja 2 - z szynką, mozzarella i oliwkami. Wersja idealna po treningu jeśli nie mamy możliwości zjedzenia innego posiłku niż "na sucho". Z takiej kanapki zadowoleni będą zwłaszcza panowie.
Składniki na pastę:
* 4 duże pomidory (ok. 400 gramów) - zimą polecam użyć z puszki
* 50 gramów czarnych oliwek
* 10 suszonych pomidorów z oliwy (lekko odsączonych)
* sól
1. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
2. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka i dusimy bez przykrycia aż odparuje z nich woda. Solimy.
3. W malakserze umieszczamy odparowane pomidory, oliwki i pomidory suszone. Blendujemy i gotowe.
Kanapka z awokado i wędzonym łososiem
* jedna bułka grahamka (oczywiście może być inna)
* pół awokado
* 20 gramów wędzonego łososia
Kanapka z szynką, mozzarellą i oliwkami
* bułka grahamka (nie jest obowiązkowa)
* plasterek szynki
* trzy plasterki mozzarelli
* 2-3 oliwki