Wyraziste, aromatyczne, słodko - pikantne, orientalne. Tak określiłabym to danie.
Wołowina na styl indyjski bardzo mi smakuje. Całą robotę robi tu kumin, czyli kmin rzymski, który uwielbiam. Dodatkowo postanowiłam wprowadzić trochę Meksyku i dodałam ostrą i słodką paprykę.
Całość tonuje słodycz pieczonej papryki i ryż curry. Dopełnieniem jest świeża kolendra.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, gruzińską i meksykańską, to danie przypadnie wam do gustu.
Genialnie smakuje na powietrzu.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal
Składniki na obiad dla 2 osób:
* 4 dorodne czerwone papryki
* 300 gramów wołowiny (ja użyłam ligawy)
* łyżka klarowanego masła do mięsa
* 200 ml passaty pomidorowej
* łyżka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* płaska łyżeczka kuminu rzymskiego
* sól do mięsa
* płaska łyżeczka ksylitolu
* 100 gramów ryżu jaśminowego
* łyżeczka klarowanego masła do ryżu
* łyżeczka curry
* sól do ryżu
* 250 ml bulionu warzywnego
* świeża kolendra
* łyżka mąki kukurydzianej
1. Papryki przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Z wystudzonych papryk zdejmujemy skórę. Kroimy w cienkie paseczki.
2. Wołowinę mielimy w maszynce. Dodajemy kumin oraz słodką i ostrą paprykę. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
3. Na klarowanym maśle podsmażamy wołowinę, solimy, wlewamy passatę. Dusimy 15 minut. Dodajemy mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojone papryki, dusimy kolejne 10 minut.
4. Na klarowanym maśle szklimy ryż. Zalewamy bulionem. Dodajemy sól i curry. Gotujemy bez przykrycia aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Danie podajemy ze świeżą kolendrą.