W ubiegłym tygodniu pisałam Wam o kuchni Polskiej w kontekście kuchni regionalnych
(klik). O tym jak ogromny kapitał stanowią, i że warto wracać do tradycji regionów, aby poznać prawdziwy, tradycyjny, polski smak.
Co przygotowałam dla Was na dziś?
Szandar, czyli babkę ziemniaczaną i to jest absolutny hit i każdy, absolutnie każdy musi ją zrobić. Gwarantuję. Zakochacie się w tej potrawie.
Do tego podam marynowanego pieczonego dorsza i sos grzybowy. A grzybów Ci u nas teraz dostatek, więc nikt nie będzie miała z tym daniem problemów.
Sosu grzybowego nie zaklepuję śmietaną, a jogurtem naturalnym, dlatego musi być to jogurt gęsty. Nada się także grecki. Gęstość jogurtu we wszelkich sosach, zwłaszcza tych ciepłych jest kluczowa po to, aby ich nie rozwadniać.
Kaloryczność:
Porcja 200 gramów pieczonego dorsza ma ok. 200 kcal
Porcja 150 gramów zapiekanki ma ok. 200 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Składniki na babkę ziemniaczaną - ilość dla 4 osób:
* 600 gramów ziemniaków
* 4 jajka
* mała cebula
* łyżka oleju rzepakowego
* czubata łyżka majeranku
* pół szklanki mąki orkiszowej
* łyżeczka soli
1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.
UWAGA! Babka genialnie smakuje odgrzana w piekarniku następnego dnia. Ja zawsze piekę więcej.
Marynowany dorsz - ilość dla 4 osób:
* 800 gramów polędwicy z dorsza
* oliwa z oliwek
* koper
* sól
1. Rybę nacieramy solą i koperkiem. Zalewamy oliwą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Zamarynowaną rybę zawijamy szczelnie w papier do wypieków. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos grzybowy - ilość dla 4 osób
* dwie duże garście leśnych grzybów
* łyżka klarowanego masła
* łyżeczka mąki orkiszowej
* 200 ml wody
* koperek
* sól
* szczypta pieprzu
* czubata łyżka jogurtu naturalnego - ja użyłam gęstego Zott. To jeden z niewielu który nie waży się dodany do ciepłych dań i ich nie rozwadnia.
1. Na klarowanym maśle podduszamy pokrojone w kawałki grzyby. Jak zmiękną dodajemy sól i rozpuszczoną w wodzie mąkę orkiszową. Mieszamy aż zgęstnieje. Gotujemy 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia.
2. Do garnuszka lub filiżanki odkładamy 3 czubate łyżki sosu. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy aby zahartować. Zahartowany sos z jogurtem wlewamy do pozostałego sosu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżym koperkiem i pieprzem.