Za chwilę święta. Na stole pojawi się tradycyjny sernik wiedeński na kruchym spodzie, wielkanocna lukrowana baba, kruchy mazurek z konfiturą, lukrem lub kajmakiem, lub któraś z
rekomendowanych przeze mnie słodkości. Wszystko na bazie mąki i cukru.
A co z osobami na diecie bezglutenowej ? Co z cukrzykami i osobami z insulinoopornością ?
Jak przeżyć te święta bez smutnego spoglądania na rodzinę delektującą się słodkimi pysznościami ?
I tu ja, we własnej osobie, spieszę dla Was z pomocą ;)
Moja propozycja dla Was to puszysty sernik zabaglione na migdałowym spodzie, słodzony stewią.
Nie ma w nim grama mąki. Jest kaloryczny, owszem, ale proces trawienia takiego sernika przebiegnie inaczej niż tradycyjnego.
Kaloryczność tego sernika wynika z kaloryczności migdałów, ale j
ednonienasycone kwasy tłuszczowe w połączeniu z błonnikiem (migdałowa skórka) regulują poziom glukozy we krwi, obniżając jej wchłanianie w jelitach. Do tego nie mamy cukru, a stewię i brak nam mąki którą organizm przetwarza do glukozy.
Brak cukru przyspieszy trawienie, unikniemy gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi co sprawi, że po zjedzeniu porcji sernika nie będziemy się czuli ociężali.
Serowa masa jest bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko.
Polecam ten sernik każdemu !
Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu o wadze 130 g ma ok. 400 kcal
Migdałowy spód:
* 250 g mąki migdałowej
* 100 g miękkiego masła
* łyżka stewii
* 2 całe jajka
Z podanych składników zagniatamy ciasto
* 900 g serka homogenizowanego naturalnego
* 3 jajka
* 3 łyżki budyniu śmietankowego niesłodzonego
* 2 łyżki stewii
* tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
* łyżeczka masła
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
4. Do miski wkładamy serek, żółtka, stewię i budyń. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.
Na koniec masę serową mieszamy z ubitą pianą, ale nie mikserem, a delikatnie łyżką.
5. Dół i boki tortownicy wykładamy ciastem migdałowym. Wlewamy masę zabaglione. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i wstawiamy sernik. Pieczemy 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy sernik w środku przez 10 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika na szerokość drewnianej łyżki.
Sernik ma stać w piekarniku minimum godzinę. Kroić go można po dwóch godzinach.