Dawno nie było żadnego przepisu więc nadrabiam zaległości, dzisiaj chciałam się podzielić przepisem na bardzo smaczne ciasto z kremem waniliowym, śmietanką i dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki. Pomysł na takie połączenie przyszedł spontanicznie, po przeglądnięciu produktów które miałam akurat na stanie.
Na blaszkę o wymiarach
Biszkopt ciemny (kakaowy): - 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru, kiedy się rozpuści wlewamy po żółtku i ubijamy jeszcze przez chwilę. Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy. Wlewamy do blaszki i kilka razy uderzamy nią o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok. 25-30 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika z niewielkiej wysokości upuszczamy blaszkę na podłogę. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Biszkopt jasny:- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Postępujemy tak samo jak w przypadku biszkoptu kakaowego z tym że skracamy czas pieczenia do około 20 minut.
Krem waniliowy:- 2 budynie waniliowe
- 600ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 250g masła lub margaryny
Większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń cały czas mieszając, ugotowany przykrywam folią spożywczą (nie aluminiową!) lub woreczkiem i dociskamy aby zapobiec powstaniu kożucha, studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po trochę przygotowany budyń.
Śmietanka:- 0,5l śmietanki kremówki 30% lub 36% (ja zazwyczaj używam 30%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów.
Dodatkowo:- ok. 150-200g konfitury z czarnej porzeczki
- 0,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 250ml przegotowanej wody z cytryną ( do nasączenia blatów biszkoptowych)
Przełożenie ciasta:- ciemny biszkopt
- krem waniliowy
- jasny biszkopt
- konfitura z czarnej porzeczki
- połowa śmietanki
- ciemny biszkopt
- reszta śmietanki
- starta czekolada
Gotowe ciasto schładzamy przez kilka godzin a najlepiej całą noc :) Smacznego!
Pozdrawiam Sylwia.