Pulla - fińskie drożdżówki cynamonowe
(przepis z Kinfolka)
Na ciasto:
50 g świeżych drożdży
500 ml pełnego mleka
1 kg mąki
300 g drobnego cukru
5 g ziaren kardamonu ( 1 łyżka)
6 g soli ( 1 łyżeczka)
170 g miękkiego, niesolonego masła
Na nadzienie:
255 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
15 g mielonego kardamonu
1, 5 łyżki mielonego cynamonu
1 spore jajko, rozkłócone
opcjonalnie cukier perłowy
Drożdże wymieszać z mlekiem w dużej misie do momentu ich rozpuszczenia. W drugiej misce połączyć mąkę, cukier, kardamon i sól i mieszać do całkowitego połączenia. Następnie wmieszaj masło i mleko z drożdżami. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastycznie i prawie nie przywierające do rąk, zajmie to około 15 minut. Przełóż ciasto do misy, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę lub do momentu podwojenia objętości.
W międzyczasie połącz składniki nadzienia; masło, drobny cukier, cynamon i kardamon aż do osiągnięcia zwartej masy.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, rozprowadź nadzienie rozpoczynając od dłuższego boku. Zwiń i pokrój na 16 trójkątów.Zwiń od brzegu do środka. Przyciśnij mocno punkt na środku powstałego trójkąta.
Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i układaj bułeczki. Pozwól im wyrosnąć przez kolejną godzinę lub do momentu podwojenia objętości.
Piecz na środkowej półce piekarnika w 200 stopniach posmarowane rozmąconym jajkiem i oprószone cukrem perłowym. Piecz przez 10 - 12 minut. Podawaj ciepłe w towarzystwie kubka gorącego mleka lub kakao.