Domowe mleko roślinne. Zbawienie dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy lub nie przepadającymi za smakiem mleka zwierzęcego. Kremowe, orzechowe lub zbożowe w zależności z jakiego produktu zostało mleko wyciśnięte. Niemal rok temu dzieliłam się mlekiem migdałowym, dziś przyszła pora na mleko owsiane. Słodziłam je rodzynkami, a resztę miąższu pozostałego na gazie wykorzystałam do upieczenia ciastek owsianych z orzechami włoskimi. Dzięki temu nic się nie zmarnowało. Mleko owsiane wykorzystałam do kawy. Owsiane latte smakowało delikatnie jak kawa zbożowa. Zachęcam do skosztowania. Nawet nie będąc weganem warto czasem zapoznać się z nowymi smakami.
Jeśli toczysz boje z jakąś alergią pokarmową to napisz do mnie e-mail. Chętnie poczytam jak radzicie sobie z jedzeniem. Czego Wam brakuje, jakiego przepisu szukacie najczęściej. Poczytam z chęcią i na każdą wiadomość odpowiem. :-)
Mleko owsiane
na dwie butelki około 330 ml
185 g płatków owsianych
300 ml wody do zalania
300 - 400 ml wody do dolania podczas wyciskania przez gazę
garść rodzynek
szczypta soli
Płatki owsiane i rodzynki zalewam wodą, odrobinę solę. Odstawiam na 30 minut. Następnie blenduję i tak otrzymaną zawiesinę przelewam przez gazę ustawioną nad dużą miską. Wyciskam za pomocą łyżki lub tłuczka. W trakcie wyciskania dolewam pozostałą część wody. Przelewam do butelek. Mleko można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Do płatków owsianych mam słabość od dzieciństwa. Ze smakiem wspominam owsianki na słono przygotowywane z płatków owsianych górskich, mleka i szczyty soli. Owsianek na słodko w dzieciństwie nie jadłam, tak samo jak płatków kukurydzianych czy innyc...
Dawno nie umieszczałam przepisu na domowe batoniki dlatego śpieszę z nową propozycją. Batoniki przygotowałam z płatków owsianych, z dodatkiem masła migdałowego i wanilii. Posłodziłam je musem daktylowym przygotowanym z suszonych da...
Powróciliście już z majówek czy przedłużyliście urlop do końca tygodnia? My już w Warszawie, porozchodzenie do swoich codziennych obowiązków. Majówka upłynęła bardzo leniwie,w domu mojej mamy, przy kominku z szydełkowaniem, książkami, kolorowankami, g...
No dobra, teraz na szybko, bez zbędnych fiu bździu, bo jednak wpadłam w wir porządków i przygotowań świątecznych. Dwa mazurki, które nie są aż tak kaloryczne jak tradycyjne i w dodatku są słodkie (mój mąż aż się zapytał, czy to mój wyrób, bo zazwyczaj ...
Domowe mleko roślinne. Zbawienie dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy lub nie przepadającymi za smakiem mleka zwierzęcego. Kremowe, orzechowe lub zbożowe w zależności z jakiego produktu zostało mleko wyciśnięte. Niemal rok temu dzieliłam si...
U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych, po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją na zdrowe, dietetyczne ciasteczka. Ostatnio podawałam przepis na miodowe ciasteczka...