Minął już dzień Wielkiego Pączka. Jak pączkuje popkultura – pytam sama siebie. W Polsce rzadko widzimy serialowe zamiłowanie do smażonych słodkich kulek. Poza serialem Singielka – w którym Elka Kowalik upatruje najlepszy środek antydepresyjny- nie zanotowałam niczego specjalnego.
Inaczej się ma rzecz za wielką wodą. Tam najczęściej donuty są atrybutem policjantów o tuszy zbyt dużej, aby zamknąć je w karbach munduru. Skorzystał z tego David Lynch i Mark Frost tworząc serial „Miasteczko Twin Peaks”. Ich myślenie mogło wyglądać tak; „Chcą pączków to niech mają. Tryliard w każdym rodzaju, zawsze i wszędzie. W lesie, w biurze, w samochodzie – nie ważne tu chodzi o PĄCZKI!!!”. Detektyw Cooper zajada się donutumi gloryfikując je jak tylko się da. Najbardziej ceniąc z nadzieniem przypominającym naszą frużelinę. Nieodłączna przy tym procederze jest „damn good cofee”. Cytując detektywa „czarna jak bezksiężycowa noc”, która tworzy z donutem idealny duet. Do tego sekretarka biura szeryfa - pani Morran - smaży wieczorami donuty w każdym rodzaju, aby być przygotowaną do kolejnego dnia pracy. Obecność pączków w najbardziej niestosownym momencie potęgowało groteskowość nie jednej mrożącej krew w żyłach sytuacji.
Zupełnie inaczej pączki były wykorzystane w serii "The Simpsons". Głównym miłośnikiem donuta, cynamonowych bułeczek i wszystkiego co słodkie był Homer Simpson. O ile w Twin Peaks widać było pietyzm z jakim traktowano pączki o tyle w Spring Field cacko z dziurką było chlebem powszednim pracowników elektrowni jądrowej. Pączki Homerowi się śnią, jawią i praktycznie sprawiają, że bohater staje się chodzącym ciastem drożdżowym. Ciekawe jest, że ich powszechność gwarantuje automat pełen słodyczy.
Jakby nie patrzeć, życie pączka lub donuta to tylko chwilka. A może Ty znasz jakieś serialowe pączkowe wątki?
Szarlotka na kruchym cieście z odrobiną bezowo-budyniowej pianki Szarlotka to rodzaj ciasta idealny na każdą okazję, zarówno na dzień powszedni jak i od święta. Smakuje wybornie na ciepło, na zimno, z bitą śmietaną, lodami, a także bez dodatków. ...
Temat Tłustego Czwartku przewija się dziś na większości blogów dietetyczno-fitnessowych.Lawina pączków przetaczała się dziś zarówno przez sklepy, jak i „internety” :) Jedni namawiają do bojkotu, inni do rozpusty. Co osoba to zdanie i genera...
Czas przygotować się na Tłusty Czwartek, pączki już testowane, tym razem więc amerykańskie donuts. Głównym powodem ich zrobienia jest moja córka, która bardziej wili pączki z dziurką i mąką :) Mąką nazywa cukier puder, ja wole takie pączki zdecy...
Parę dni temu przemierzając bezkres internetu w poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na ciekawy pomysł. Ponieważ mam ostatnio (nie wiedząc czemu?) fazę na donaty uznałam, że ten przepis będzie idealny! Monuts, bo o nich mowa to połączenie bezy z donat...
Kilka stron na papierze, wielka rzecz dla mnie. Miło mi ogłosić, że w najnowszym wydaniu specjalnym Kukbuka "Podróże i Wnętrza" znajdziecie moje zdjęcia i przepisy w dwóch sesjach. Małą niespodziankę znajdziecie także w spisie treści. Pierwsza sceneria...
Przepis znalazłam jakiś czas temu u Waniliowej Chmurki. A że marzyłam o szybszej wersji donutów (które robiłam drożdżowe i czas oczekiwania w chwili potrzeby pączka był zdecydowanie za długi - jestem niecierpliwa, gdy chodzi o słodkości :D)... to przyz...
Przepis dla wszystkich, którym nie w smak tłuste pączki, oponki i faworki :).Składniki:- 2 jabłka (słodkie i kruche)- 3 do 6 łyżek dobrej jakości masła orzechowego (n.p. z nerkowców)- wiórki kokosowe-gorzkie kakao(najlepiejsurowe)- po...
Naan po persku znaczy chleb i pod taką nazwą ten rodzaj pieczywa znany jest na subkontynencie indyjskim i w Azji Środkowej skąd pochodzi. Tradycyjnie pieczony jest w glinianych piecach tandoor. To i fakt, że do przygotowania ciasta używa się drożdży od...