- 2 kg ostrej papryki
- 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 5 ząbków czosnku
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- ziele angielskie
- kminek
- 1/2 szk octu
- 1 łyżka cukru
Przepis autorski, jedyny w swoim rodzaju!
Dobór takich przypraw powoduje, że papryczki przypominają w smaku greckie lub tureckie chilli.
Umytą paprykę kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa lub zostawiamy w całości nacinając ją wzdłuż i odcinając ogonki. Robimy tylko jedno nacięcie, tak aby płyn zalewy mógł dostać się do wnętrza papryki. Wszystkie przyprawy (prócz czosnku, cukru i octu) kruszymy lub lekko miażdżymy w moździerzu. Pokrojoną paprykę przekładamy do miski lub rondla posypujemy 2 łyżkami soli, przykrywamy talerzem i dociskamy. Po godzinie papryczki przekładamy do glinianego naczynia lub słoika posypując utłuczonymi przyprawami lekko ubijając dla zmniejszenia objętości papryki. Dodajemy pokrojony czosnek. Zalewamy lekko osoloną wodą, tak aby przykryć paprykę. Przykrywamy talerzykiem, na którym ustawiamy naczynie z wodą. Kisimy przez tydzień.
Po ukiszeniu zlewamy płyn do rondla, a papryczki wraz z przyprawami przekładamy do słoików. Do płynu po kiszeniu dolewamy ocet i dosypujemy cukier. Zalewę gotujemy i zalewamy nią papryczki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut.
|
Papryczki kupujemy na targu lub giełdzie warzywnej za ok. 8-10 zł/kg |